Gierstbolletjes

Toen ik voor het eerst iemand iets hoorde zeggen over gierst, deed het mij meteen denken aan keihard, ongezellig brood dat gegeten wordt door oude hippies in spijkerpakken – maar dat bleek nogal overdreven. Wanneer je glutenvrij wilt bakken, is gierst een uitkomst: het is een supermeel dat ook nog eens heel gezond is. Gierst bevat veel magnesium, calcium en fosfor, is goed voor hart- en bloedvaten en verkleint de kans op een hoge bloeddruk. Dus pak, in tijden van stress, de gierst uit de kast en bak deze lekkere bolletjes!

NODIG
800 ml water

25 g gist

1 tl (palm)suiker

200 g gierstmeel

100 g rijstemeel

25 g amandelmeel

2 el kokosmeel

20 g psylliumvezels

75 g havermoutvlokken handje gebroken lijnzaad 1 tl zout

ZO MAAK JE HET

  1. Meng in een kom het water met de gist en een theelepeltje (palm)suiker en laat even 10 minuten staan.
  2. Meng in een andere kom de havermoutvlokken en het gierst-,
    rijst- en amandelmeel samen met het kokosmeel, de psylliumvezels en het zout.
  3. Voeg het gistpapje toe en meng goed. Laat twee uur rijzen in een met plastic folie afgedekte mengkom en zet deze op een warme, tochtvrije plaats.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C. Vorm met je handen bolletjes van het deeg die je bestrooit met wat lijnzaad en leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat.
  5. Schuif ze in de voorverwarmde oven en bak ze in 30-40 minuten aan alle kanten bruin.
  6. Laat de broodjes goed afkoelen.