Toen ik voor het eerst iemand iets hoorde zeggen over gierst, deed het mij meteen denken aan keihard, ongezellig brood dat gegeten wordt door oude hippies in spijkerpakken – maar dat bleek nogal overdreven. Wanneer je glutenvrij wilt bakken, is gierst een uitkomst: het is een supermeel dat ook nog eens heel gezond is. Gierst bevat veel magnesium, calcium en fosfor, is goed voor hart- en bloedvaten en verkleint de kans op een hoge bloeddruk. Dus pak, in tijden van stress, de gierst uit de kast en bak deze lekkere bolletjes!
NODIG
800 ml water
25 g gist
1 tl (palm)suiker
200 g gierstmeel
100 g rijstemeel
25 g amandelmeel
2 el kokosmeel
20 g psylliumvezels
75 g havermoutvlokken handje gebroken lijnzaad 1 tl zout
ZO MAAK JE HET
- Meng in een kom het water met de gist en een theelepeltje (palm)suiker en laat even 10 minuten staan.
- Meng in een andere kom de havermoutvlokken en het gierst-,
rijst- en amandelmeel samen met het kokosmeel, de psylliumvezels en het zout. - Voeg het gistpapje toe en meng goed. Laat twee uur rijzen in een met plastic folie afgedekte mengkom en zet deze op een warme, tochtvrije plaats.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Vorm met je handen bolletjes van het deeg die je bestrooit met wat lijnzaad en leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat.
- Schuif ze in de voorverwarmde oven en bak ze in 30-40 minuten aan alle kanten bruin.
- Laat de broodjes goed afkoelen.
